18 Mart 2010 Perşembe

Maç Öncesi: Fenerbahçe - Gaziantepspor

Rakip takımdan başlayalım ilk olarak.. Son Trabzonspor maçına 4-1-4-1 sistemi ile çıktı Gaziantepspor.. Kalede Mahmut, defansın sağında Serdar Kurtuluş, solunda Ivan De Souza, göbekte Tolga Seyhan ile Deumi.. Orta sahanın sağında Murat Ceylan, solunda eski Fenerbahçeli Olcan, ön libero mevkisinde Zuita, O’nun önünde Erman Özgür ve Jorginho ve ileride Beto ilk 11’i ile sahada yer aldılar..

Gaziantepspor’da dikkat çeken artı noktalar, daha önce ön libero mevkisinde görmeye alışık olduğumuz Murat Ceylan’ın bu maçta sağ kanatta görev alması, orta sahada Zurita’nın önünde oynayan Erman ve Jorginho’nun yüksek top teknikleri ile ileride oynayan Beto’ya pozisyonlar yaratmaları, Olcan’ın sol kanattan etkin bindirmeleri ve tehlikeli ortaları, Zurita’nın rahatsız edilmediği dönemlerde topu olumlu kullanması ve takımının ataklarını başlatan ilk isim olması olarak gözüktü.. Gaziantepspor’un eksiklerine gelince ise, defansta baskı gördükleri zaman topu olumlu olarak kullanamamaları, kaleci Mahmut’un geri paslarda yaşadığı sıkıntı, Serdar’ın hızlı oyuncular karşısında ağır kalması ve pas yaparak çıkmaya çalıştıklarında yapılan hatalar sonunda savunmasının dengesiz yakalanmasını söyleyebiliriz.. Fenerbahçe açısından bakacak olursak ise, tahminimce bu maç öncesinde Daum’un kafasındaki 10 isim bellidir.. Kalede Volkan, defansta Gökhan, Lugano, Bilica, Santos, orta sahada Özer, Mehmet, Emre, Alex ve ileride Guiza.. Orta sahada kullanacağı son isim için Vederson, Deniz, Deivid ve Selçuk kalıyor.. Selçuk ve Deivid’in form düşüklüğünü göz önüne aldığımızda Deniz ya da Vederson tercihi yapılacaktır.. Bence Daum Deniz’i tercih etmelidir..

Neden Deniz tercihi yapılması gerektiğinin nedenlerine gelince.. Deniz’in oynaması orta sahada Emre’yi rahatlatır.. Arkasının defansif bir orta saha tarafından kapatılacağını bilen Emre ileri daha rahat çıkabilir ve bu maçta bize lazım olan pres özelliğini kullanabilir.. Rakip takımda Erman Özgür gibi teknik, şutları iyi ve ara pasları tehlikeli bir isim olacak.. Bu ismi karşılayacak defansif bir orta saha takımda olmalıdır.. İki bek oyuncumuz Gökhan ve Santos sürekli ileri çıktıklarından dolayı onların kademesine girebilecek, defansı gerektiğinde boş bırakmayacak bir defansif ön libero ihtiyacı vardır.. Rakip takımda Jorginho ve eğer oynarsa De Souza gibi iki thlikeli ismi daha defansa gelmeden yıpratacak bir isme ihtiyaç vardır.. Bu saydığım özellikleri takımda Emre’nin yanında yapabilecek en uygun adam ise Deniz Barış’tır..

Vederson’un tercih edilmeme sebebi ise rakip takımın sağ kanadını oluşturan Serdar ve Murat Ceylan’ın ofansif açıdan çok güçlü olmadıklarından dolayı zaten Santos’a çok fazla yardıma gerek duyulmayacaktır. Gerekirse Deniz o tarafa yakın oynayıp o açığı doldurabilir.. Vederson ortaları ile tehlike yaratacak bir isim ama rakip defansın göbeğinde oynayan Deumi ve Tolga Seyhan hava toplarında oldukça iyi isimler ve Guiza dışında ileride forvetimiz olmadığından dolayı da bu ortalar bu maç için tehlike yaratmaz diye düşünüyorum.. Ayrıca eğer oyun sıkışır ve yeterli skor elde edilemez ise Gökhan Ünal gibi hava hakimiyeti olan bir isim ie birlikte yedek kulübesinden oyuna alınacak bir isim daha olmuş olur..

Özer ve Mehmet Topuz’un hangi kanatlarda oynaması gerektiği konusunda gelince.. Bence Mehmet Topuz sağ kanatta tekrar şans bulmalıdır.. Her ne kadar formu düşük olsa da kötü mücadele edeceğini düşünmüyorum Mehmet’in.. Bu maçta rakibin sol kanadında görev alacak olan Ivan ve Olcan o kanadı etkin kullanabilen isimler.. Ayrıca Erman Özgür ve Jorginho da sürekli kendilerini sola atarak oynuyorlar.. Bu açıdan Gökhan Gönül’e mutlaka yardım gitmelidir.. Bunu Mehmet Topuz, Özer’e göre daha çok yapabilir.. Özer ise sol kanatta görev almalıdır.. Daha önce de yazdığım gibi Serdar da Murat Ceylan da ofansif açıdan sol kanatları kadar etkili değiller.. Ayrıca Deumi’ye göre çok daha ağır bir oyuncu olan Tolga Seyhan da sağ stoper olarak görev yapıyor.. Özer tekniği ve hızı ile kendisine göre ağır olan Serdar ve Tolga arasında çok iş yapabilir..

Guiza’ya bu maçta çok iş düşecektir.. Çünkü rakip takımın defasının göbeğinde oynayan Tolga ve Deumi topu çok iyi kullanabilen isimler değiller.. Eğer rahatsız edilirlerse dan-dun vuruşlarla topu uzaklaştırmayı düşünüyorlar.. Bu topları orta sahamızda Emre-Deniz ikilisi toplayıp yeni hücum şansları yaratabilir..

Alex bu maçın kilit ismidir.. Guiza’nın boşaltacağı alanlara girerek etkili olabilir.. Ön libero olarak görev yapan Zurita adam adama oynayan bir isim değil, o açıdan Alex bu maçta bol pozisyon bulabilir.. İki haftadır dinlenmiş bir durumda da olduğundan geri dönüşünü golle süsleyebilir..

Bu maçta Fenerbahçe Taraftarı’na da büyük iş düşecektir.. Özellikle daha önce mimlenmiş oyuncular üzerinde baskı oluşturulmamalıdır.. Oyuncular maç içerisinde desteklenilirse, moral ve motivasyonları üst düzey olacağından yapacaklarını ortaya koyabilirler.. Aksi ise kimsenin işine gelmez.. Ayrıca hakemin Kuddusi Müftüoğlu olduğu göz önüne alınırsa taraftar faktörünün ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülecektir..

3 yorum:

  1. antep çok iyi takım trabzon karşısında da beğendim..hiç umut vermiyo bizimkilerin hali..gençler maçında artık toparlanmışlardır diye hevesle izlemeye gittim keşke gelmeseymişim diyerek çıktım izlediğim mekandan..zaten şu iki haftada yaşancak bi kayıp sezonun kapanışını resmileştirecek..pazartesi olduğunda galatasarayın galibiyetini konuşuyor olacak herkes..çünkü adamlar istiyo,hırsla oynuyorlar..beşiktaş bile karambolle falan da olsa kazanmasını beceriyor deli ibo bugün twitterda yılmaz hoca üzülecek diyerek takımın hırsını yansıtıyor..bizde tık yok..umarım yanılırım ama ben beklentilerimi yüksek tutmaktan vazgeciyorum bu sezonun kalanı adına..

    YanıtlaSil
  2. Fenerbahçe kesinlikle ligin ilk yarısında 3-0 aldığımız Gençlerbirliği maçındaki gibi baskılı oynamak zorunda. Bu maçta kazanılacak 3 puanın gazıyla gelecek 4-5 maçını da kazanabilir. Şampiyonluğa giden Fenerbahçe daha önce de yapmıştır böyle seriler, bu maç ta kendi sahamızda olmamızdan ötürü iyi bir çıkış fırsatıdır. Bu yüzden ben de taraftarın sorumluluğunun futbolcularınkinden de büyük olduğunu düşünüyorum. Galibiyete inanması zor olsa da, haftalardır oynanan futboldan bezdirse de, taraftarın bu maçta kayıtsız ve şartsız tam destek vermesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. ilk yarısı 0-3 iken ikinci yarı 4-3 olan bir maç sonrası gelmişti şampiyonluk.. O şampiyonluğun mimarları TARAFTARDI.. Eğer yine aynı inanç gösterilirse bir kez daha şampiyonluğu getirmek neden zor olsun.. TARAFTAR inansın ki futbolcuları ateşlesin.. Gaziantepspor ve Galatasaray maçları sezonun en önemli maçları.. İki maçta alınacak iyi neticelere şampiyonun kim olacağını büyük ölçüde belli eder..

    YanıtlaSil