11 Mart 2010 Perşembe

Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçı öncesi..

Ankara’da oynanacak Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçı öncesi iki takımın da son maçlarını tekrardan izledim.. İki takımın artı ve eksilerini, hangi yönlerinin daha ağır basıp hangi yönlerinden sıkıntı yaşadıklarını kendimce yorumlayayım..

Son maçta Gençlerbirliği takımı Trabzonspor ile deplasmanda karşılaştı.. Maça kalede Serdar Kulbilge ile başladı misafir takım.. Defansın sağında Orhan Şam, solunda Aykut görev alırken, defansın göbeğini ise kaptan İlhan ile Mahmut oluşturdu.. Sağ kanatta Galatasaray’dan alınan Serkan Çalık, sol kanatta Harbuzi görev yaptı, orta sahalarında ise ön libero Tozo ve hemen önünde Sandro ve Vranjes ikilisine emanetti.. İleri uçta ise Kahe oyuyor.. Teknik direktör Doll, bu maçta Burhan, Hurşut ve Mustafa Pektemek’i ise ilk 11’de düşünmedi..

Maça Trabzonspor’un presle başlaması sonucu geride oyun kurmakta zorlandı Gençlerbirliği.. Bir tek ön libero olarak görev yapan Tozo sakin bir şekilde topu olumlu kullandı.. Defans ise dan-dun vurmak dışında geriden olumlu paslarla çıkamadı.. Bu yüzden özellikle ileride pres ile başlayacak bir Fenerbahçe daha ilk dakikalarda etkili olabilir.. Bu konuda özellikle Guiza, Emre ve de Mehmet Topuz’a çok iş düşüyor.. Eğer defans hattı ileride kurulursa ve Doll bu maçta Mustafa Pektemek’e şans vermez ise Kahe defansa bir problem çıkartamaz.. Fizik olarak güçlü olsalar da hem Kahe hem de Vranjes oldukça ağır oyuncular..

Orta sahada Tozo tüm pis işleri yapan oyuncu.. Serkan, Vranjes, Sandro ve Harbuzi ise ofans gücü daha yüksek oyuncular.. Buna rağmen gol bölgelerinde sıkıntı yaşıyorlar.. Orta sahaları oyuna hakim olamıyor.. İlk defa 25 dakikada rakip kalede ilk tehlikesini yaratan ve golü bulan Gençlerbirliği’nde attıkları golde Sandro ve Vranjes’in kişisel becerileri vardı.. Anca gol sonrası defansın arkasına atılan bir topta Burak Yılmaz’dan golü yemelerini son anda topu çizgiden çıkaran Orhan Şam önledi..

Fenerbahçe gol atmak için tempoyu sürekli yüksek tutmak zorunda.. Çünkü Gençlerbirliği takım olarak rakip hücumdayken Kahe dahil olmak üzere tüm oyuncular topun gerisine geliyorlar.. 11 kişi olarak savunmada yer alıyorlar.. Fenerbahçe bu yüzden yüksek tempo yapmakla beraber kontrataklarda da ileride çabuk çoğalmalı.. Defansı yalnız yakalamak için topu hızlı oynamalı.. Son maçlardaki gibi al gülüm ver gülüm tarzı oyun ile savunmayı aşmak zor.. Top daha çok Fenerbahçe’nin ayağında kalmalı çünkü Gençlerbirliği orta sahasında oynayan oyuncular top ayaklarında olduklarında etkili olabiliyorlar ancak top rakipteyken teknik becerilerini ve bireysel özelliklerini kullanma imkanı bulamıyorlar..

Bu maçta Antalyaspor maçında olduğu gibi sağ tarafta yine Deivid oynamalı.. Beğenilmeyerek gönderilen Burak Yılmaz bile Aykut-Harbuzi şeklinde oluşturulan kanatta cirit attı ve birçok pozisyona girdi.. O taraftan Serkan, Ömer Aysan ve Burak Yılmaz ile defalarca pozisyona girdi Trabzonspor.. Bu maçta ileride oynayan Guiza defansın kontrolünde olacağından mutlaka sürpriz golcüler çıkmalı ortaya.. Takım içinde Alex’in yokluğunda bu görevi en iyi yapabilecek isim de Deivid bence bu maç için..

Gelelim Gençlerbirliği’nin dikkat edilmesi gereken unsurlarına.. Öncelikle orta sahası teknik kapasitesi yüksek oyunculardan kurulu bu takıma top yaptırmamak lazım.. Topla oynadıklarında oldukça etkili olabiliyorlar.. Özellikle Trabzonspor’un temposunun düştüğü dakikalarda ayağa paslarla organize pozisyonlara girdiler.. İleride Kahe arkadan gelenlere servis yapıyor ve teknik kapasiteli oyuncular ceza sahasında etkili olabiliyor.. Sağ bek olarak görev yapan Orhan Şam eğer boş alanlar bulursa etkili bindirmeler yapabiliyor.. Fenerbahçe’nin sol kanadında bu maçta Mehmet Topuz görev alırsa hem Orhan’ın çıkışlarını engelleyebilir hem de orta sahanın direncini yükseltebilir.. Sandro ve Vranjes daha top ayaklarına gelmeden kontrol edilmeli.. Burada ise görev Cristian’a düşüyor.. Alan savunmasını iyi yapabilen Baroni bu maçta mutlaka defansı daha önde kurdurmalı ve de bu iki isme yakın oynamalı.. Gerektiğinde atak başlamadan taktik fauller ile atakları bitirmeli..

60. dakikada ise Doll kanat adamlarını değiştirdi.. Harbuzi ve Serkan Çalık yerine Hurşut ve Burhan’ı oyuna aldı.. Eğer bu iki isim Fenerbahçe maçında ilk 11’de görev alırsa Gökhan ve Santos çok daha dikkatli olmalılar.. Bu iki isim gerçek kanat oyuncuları ve boş alan bulduklarında süratleri ile etkili oluyorlar.. Bu iki ismin oynaması durumunda Deivid ve Santos’un önünde eğer oynarsa Topuz oynamaz ise Vederson’un sık sık savunmaya yardıma gelip yardımcı olmaları şart.. Birebirde etkili bu iki oyuncuya karşı ek oyuncuları asla yalnız bırakılmamalı.. Özellikle Santos-Bilica arasına sızabilecek olan Burhan başa iş açabilecek bir oyuncu..

Son olarak bana göre maçın kilit ismi Fenerbahçe açısından Deivid olacaktır.. Deivid’in gireceği pozisyonlardaki verimi oyunun kaderini etkileyecektir.. Deivid yaratacağı pozisyonlar ve Guiza’ya atacağı paslar ile oyuna damgasını vurabilir.. Gençlerbirliği’nde ise eğer oynarsa Mustafa Pektemek ve Burhan maçın kaderini rol oynayabilir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder