23 Şubat 2010 Salı

Her şeyin en iyisini bildiğini sananlar!!

Maçın üzerinden saatler geçti.. Yazılacak çok şey var ama yazasım gelmiyor bir türlü.. Ne yazsam, ne anlatmaya çalışsam havada kalacak yine.. Sabaha kadar yazsam Fenerbahçe iyi top oynadı, sabaha kadar anlatsam neden bu takım ışık veriyor yine de eksik kalacak bir şeyler.. Ama futbol böyle bir oyun.. Milyonlarca izleyicisi var, milyonlarca da farklı görüş.. Ben kendimce karalayayım yine bir şeyler..

Yazının sonunda söyleyeceklerimi de baştan söyleyeyim.. Bu maçı kaybeden ne Daum, ne oyuncular ne de yönetim.. Söyleyeceklerim bir çok Fenerbahçeli renktaşım tarafından kabul görmeyecek ama doğruları, kendi doğrularımı da söylemeden olmaz.. Bu maçı kaybeden FENERBAHÇE TARAFTARI'dır.. Nasıl ki taraftar takımına maç kazandırıyorsa, taraftar takımına maçı kaybettirir de.. Bu maçı Fenerbahçe taraftarı kaybetmiştir.. Bu düşünce yapısıyla devam edilirse daha çok şey de kaybedilecektir..

Daum, Alman futbolunun yetiştirdiği en büyük teknik adamlardan.. Eğer başından o talihsiz olaylar geçmese ne Türkiye'ye yolu düşerdi, ne de ismi buralarda geçerdi.. Almanya milli takımı ile kim bilir ne başarılar elde edecekti.. Kendisini Almanya'da kanıtlamış bir hoca.. Buralara kadar alnının teriyle gelmiş bir isim.. Dünya çapında bir teknik adam..

Guiza.. 47 milyon nüfuslu bir ülkenin bireyi.. Bu öyle bir ülke ki, dünya futbolunun en önde gelenlerinden.. Öyle bir ülke ki, Avrupa Şampiyonası'nda rakiplerini eze eze yenerek şampiyon olmuş.. Öyle bir ülke ki, herkesin futbolunu ağzı açık izlediği.. Guiza da bu ülkenin 3. santraforu.. Bu ülkenin milli takımının 3. golcüsü.. Diğer iki isim de Liverpool'un yıldız ismi Torres ve Valencia'nın her şeyi Villa.. Bu isimlerin arkasındaki ilk isim Guiza.. Herkes tarafından gıpta ile bakılan ülkesinin temsilcisi.. Dünya futbolunda ismi olan birisi..

Fenerbahçe taraftarı dün medyanın gazı ile çok büyük bir yanlışa daha imza attı.. Yine bu stadta, yine bu sahada KAPTAN ALEX yuhalanmıştı.. Efsane oyuncu Alex ıslıklanmıştı burada.. Halbuki mabedimiz diyordu taraftar oraya.. Mabedimiz denilen yerde, aile içinden birisi tüm dünyanın gözü önünde protesto edildi.. Başta zamanında yine kendisi gibi ıslıklanan KAPTAN ALEX gitti yanına.. O gösterdi desteğini arkadaşına.. Sonra kulübedeki antrenörleri, sonrasında da akım arkadaşları teselli etmeye çalıştı İspanyol golcüyü.. Bu zamana kadar ruhsuz, isteksiz, alemci, vurdumduymaz olarak gösterilen Guiza o dakikada gözlerinin dolmasına engel olamadı.. Binlerce kişinin ıslıklaması değildi O'nun gözlerini yaşartan, binlerce taraftarın kendi oyuncusunu yuhalaması değildi.. Kendisine sahip çıkılması, KAPTAN'ının, teknik direktörünün, takım arkadaşlarının o binlerce kişiye karşın kendisine destek olmasıydı.. Beraber zaman geçirdiği insanların ona desteklerini göstermesiydi.. Onu tanıyanların arkasında olmasıydı gözlerinin dolmasına sebep olan..

Fenerbahçe taraftarı zamanında bu takıma çok maç kazandırdı.. 4-3'lük Gaziantepspor maçında takımı 3-0 mağlup durumdayken destek veren taraftar aldı maçı.. Takım inancını yitirmişken takımına o inancı geri kazandıran taraftar aldı maçı.. Ancak o taraftar dün gece sınıfta kaldı.. O taraftar dün gece maçı takımından alıp rakibe hediye etti.. O taraftar Daum'dan çok bildiğini sanıp oyuna müdahale etmek istedi.. Asıl görevinin destek olduğunu unutup, teknik direktörlüğe soyundu.. Önce sahada kendi oyuncusunu çiğnedi, yetmedi teknik direktörünü çiğnedi.. Düşmanının yapamayacağı kötülüğü kendi kendine yaptı.. Fenerbahçe 3 puan kaybetti, ama bence kaybedilen 3 puandan çok daha önemli değerlerdi..

Taktiksel olarak oyunu değerlendirecek olursak, daha kadrolar açıklandığında taraftar taraftarlığını unutup, teknik direktör oluvermişti.. Deniz neden oynuyor, Guiza ile başlanılır mı, Semih niçin yok, Önder ilk 11 olmalıydı, Bekir bu takımın ilk yek stoperidir diye başlayan yüzlerce eleştiri yazısı yazıldı.. Sanki oyuncularla günün büyü bir bölümünü geçiren Daum değil de onlardı, sanki oyuncuların form durumunu onlar daha iyi biliyorlardı, sanki Daum'un aklı yok iyi oyuncuları yedek bırakacak ve yerlerine kötüleri tercih edecekti..

Evet, Daum defansın göbeğinde Deniz'i oynattı.. Haklıydı da Daum.. Deniz, Önder'den de, Bekir'den de ve iddia ediyorum Bilica'dan da daha iyi oynar stoperde.. Hepsinden daha iyi bir tekniğe sahip, hepsinden daha iyi bir oyun görüşü var, hepsinden daha çok aklıyla oynuyor bu oyunu.. Çoğu Fenerbahçeli sevmez Deniz'i, çünkü o taraftara oynamaz, taraftarın gözüne hoş gelecek hareketler yapmak yerine takımı için mücadele verir.. Yetişemeyeceği topa koşmaz çünkü, o topa kayarak göstermez hırsını.. Ya da rakibini köşeye sıkıştırdığında topla karışık tekme atmaz.. Saygı duyar rakibine de her zaman.. Hataları yok mu? Var! Ama hangisinin Deniz kadar hatası yok ki? Bilica mı? Önder mi? Bekir mi? Ama yooook, bazıları Daum'dan daha çok anlar futboldan.. Hafta sonu izledikleri 90 dakikada Daum'un saatlerce beraber olduğu oyuncuları daha iyi tanırlar..

Evet, Daum'un Guiza tercihi de %100 doğru.. Maçı dikkatli izleyen herkes bunu görebilir.. Guiza oyundayken Bursaspor defansının nerede olduğuna bir bakın, bir de Semih oyundayken nerede olduğuna.. Guiza çıktıktan sonra Bursaspor defasını orta sahaya kadar çıkarttı.. Semih'in süratli olmadığını bilen Ertuğrul defansı orta sahaya kurdu.. Bursaspor o dakikadan itibaren oyunu Fenerbahçe sahasına yıktı.. Acaba Semih için dakikalarca oyunu bırakıp da bağıran kişiler bu durumda utandı mı? Hiç sanmıyorum.. Bilica rövaşata yapıyor diye kendisini öven, Edu'dan üstün diyenlerin de utandığını sanmıyorum.. Edu'yu ters vuruşla kendi kalesine attığı 2-3 gol ile değerlendirip, ne kadar iyi bir savunmacı olduğunu göremeyenlerin, Bilica'nın taraftara oynayan stilini beğenenlerin bu durumdan ders almayacaklarını da çok iyi biliyorum..

Maçın değerlendirmesi gelmiyor içimden.. Yazılacak o kadar çok şey var halbuki.. Şimdi burada oyunun ilk yarısında takır takır oynayan Fenerbahçe'nin futbolunun güzelliğinden bahsetsem skor yorumcuları 2-3 nasıl oldu o zaman diyecek.. Deniz'in savunmada Bilica'ya rağmen topu nasıl oyuna olumlu sokmaya çalıştığından bahsetsem Deniz futbolcu mu denilecek.. Guiza'nın goller kaçırsa da rakip defansı ileri çıkarmadığını, takımı rahatlattığını söylesem bırak Küçük Emrah kılıklı adamı denecek.. O yüzden gelmiyor içimden futbol yazmak bu gece.. Keşke herkes kendi üzerine düşeni yapsa, keşke herkes bu oyunda kendi görevini üstlense.. Taraftar keşke TARAF kelimesinin hakkını verse, her şartta ve koşulda kendisini temsil edenlere desteğini gösterse.. Ama biliyorum ki değişen bir şey olmayacak.. Ülkemizin genel problemi olan, her şeyin en iyisini bildiğini sanan insanlar bundan sonra da düşündüklerini uygulamaya devam edecek..

Hafta içi Avrupa Kupası maçı var.. Umarım kötü bir sonuç çıkmaz.. Olası bir kötü sonuçta biliyorum ki protestolar farklı yönlere kayarak devam edecek.. Oysaki ne kadar çok sevinmiştim bilet fiyatları düştüğü için.. Oysaki ne hayaller kurmuştum bilet fiyatları düştüğünde.. Guiza'nın gözlerini gördüğümde bütün o mutluluğum, bütün o sevincim, bütün o umutlarım yerini huzursuzluğa bıraktı.. Her ne kadar inanmasam da dilerim bu son olur.. Dilerim mabedimiz denilen yerde bir daha aile içinden birisi bu şekilde bir duruma düşürülmez!

4 yorum:

  1. Dediğiniz gibi taraftar taraf olmak demektir, hiçbir çıkar gözetmeden köşesini belli edendir. Taraftar fiyat-fayda denklemini gözetmemelidir. Sırf bilet parası verdi diye guiza her maç hat trick yapacak fenerbahce tum maclarını kazanacak diye bir husus söz konusu olamaz. Dün akşam ki olayların nedeni Lille maçında mücadele etmeyi geçtim ayakta durmaya takati olmayan guiza'nın yine vasatı geçememesidir. İkincisi yıllardır kulübün esas oğlanı Semih'in gördüğü üvey evlat muamelesinin dışa vurumudur.

    YanıtlaSil
  2. Bir GS'li olarak yazınızı çok beğendim. Taraftarın, taraf olmaktan başka yetkisi yoktur, olursunuz veya olmazsınız. Tepkinizi insan gibi belli etmekle, kulüp yöneticiliğine ya da teknik direktörlüğe soyunmak ayrı şeylerdir. Örneğin, başkanınızı sevmiyorsanız, tepkinizi maça gitmeyerek, ürün almayarak, insan gibi siteler bloglar kurup yazarak belirtirsiniz, maça gelip kulübünüzün başkanına küfür etmezsiniz. Ya da bir futbolcuyu yeterli görmüyorsanız, onu alkışlamayarak protesto edersiniz, bir insanı ağlatarak, yuhalayarak, ıslıklayarak hatta maç çıkışında dövmeye kalkarak değil.

    Dün gece Fenerbahçe tüylerimi diken diken edecek, bir GS'li olarak gözümü korkutacak kadar iyi oynadı. Kazanılan maçı taraftar ve bu taraftara uyarak verilen kararlar kaybettirdi. Hem Fenerbahçe'ye, hem Türk futboluna yazık oluyor.

    Kısacası, büyük takımın taraftarı olabilmek için siz de büyük taraftar olmak, bu sorumluluğu hakkıyla taşımak zorundasınızdır. Dün Fenerbahçe taraftarı bunu yapmadı. Yazık.

    YanıtlaSil
  3. fenerbahceliler yonetilis sekillerini tarismadiklari surece zaman icerisinde bu durumlarla karsilasacaklardir...cunku hep bir gunah kecisi bulunuyor ve ceza ona kesiliyor..zamaninda rustu dovuldu.kezman sen oyuncumusun diye arabasina saldirildi,su an fener taraftarrinin taptigi alexin arabasina bira sisesi bile atildi, simdide guiza....

    ancak bir fenerbahcelide cikip kardesim biz acaba dogru yonetiliyormuyuz diye sormuyor..biz galatsaray olarak 2002-2006 yillari arasinda resmen coktuk gerek mali gerek sportif acidan dibe vurduk bu surecte ben fenerin bize 10 sene fark atacagini dusunuyordum aslinda o yoldada gidiyordunuz ancak bir anda arka arkaya yapilan yanlislarla bu fark kapandi ve ne derseniz deyin bana kizacaksiniz ama su anda az farkla sizi gecmis durumdayiz...bunu ezberlerinizi bozdugnuzda anlyacaksiniz nedir bu ezberler?

    birincisi gs storenin gelirleri bu yil feneriumu gecmis durumdadir rakamlar ortadadir.ayrica iki sezondur en cok forma satan takim gs dir tabiki bu yildiz futbolcularin gelmesi ile dogru orantilidir,gs bonus ta sadece 6 ayda ikiye katlamis durumda fenercellde siz az farkla ondesiniz...

    bazi fenerliler arastirmadan bakmadan hala suna inaniyor gs parasi yok batcak yok olacak arkadaslar artik yok oyle birsey....fenerbahcenin bugunki guiza durumu tamamen transfer yanlisligi ve aziz yildirimin herseyi en iyi ben bilirim ben yaparim mantigindan kaynaklanmaktadir..

    bakin luganonun alternatifi yok,orta sahada emre sakatlansa alternatifi yok ve alex oynamadiginda duran bir fenerbahce...mesela bizim orta sahmizda kabul edelimki emre gibi bir oyuncu yok ancak onun kalitesinde olmasada o mevkinin adami 6 adam var defansta ona keza bir neil hamlesi ile defansn toparlanmasi ortada

    yani fenerbahce taraftari goruyor bu takimin transfere ihtiyci var ama baskaniniz hayir yok baskalari gereksiz transferler yapiyor deyince akan sular duruyor ve yildirimin dedigi kanun oluyor ve sonunda suclu guiza oluyor

    beyler sizin beyenmediginiz guizanin 30 golu var ve mactan cikarken fener 2-1 onde bence guiza sorgulanacagina neden blica gibi adamlar ile avrupa ligi oynuyoruzu tartismali fenerbahce taraftari ozellikle stadym taraftari

    YanıtlaSil
  4. Seviyeli bir şekilde yorumlarını bırakan herkese teşekkürler.. Fenerbahçe'deki kadro yapısı ile ilgili bir yazıyı da önümüzdeki günlerde yazmayı düşünüyorum.. Orada oyuncu bazında daha detaylı konuşacağız.. Umarım bugün Fenerbahçe taraftarının yaptığı organizasyon sezon sonuna kadar stadyumun geneline yayılır ve Bursaspor maçındakine benzer durumla bir daha karşılaşmayız..

    YanıtlaSil