17 Nisan 2010 Cumartesi

Maç Öncesi: Fenerbahçe - Beşiktaş

Bursaspor’un kazanmasının ardından daha büyük bir önem taşımaya başladı Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi.. Özellikle eğer Beşiktaş bu maçta puan kaybederse şampiyonluk yarışından kopacaktır.. Fenerbahçe puan kaybeder ise şampiyonluk yolunda belki de telafi edemeyeceği bir yara alacaktır.. Önümüzdeki hafta Bursaspor’un Ali Sami Yen Stadı’nda Galatasaray’a konuk olacağını düşünürsek eğer, bu maçı kazanan takım şampiyonluk yolunda en büyük adımını atacaktır..

Konuk takım Beşiktaş ile başlayalım.. Beşiktaş’ta hafta başında kadronun yarısının sakat olduğu ve sezonu çoğunun kapattıkları haberleri yer aldı basında.. Daha sonrasında sağlık ekibi iyi çalışmış olacak ki sakatlarının birçoğu sağlığına kavuştu ve derbi maça hazır hale geldi.. En az 4 hafta yok denilen Ferrari takımla tüm idmanlara katıldı, Rüştü takım için fedakarlık yaparım diyerek 4 hafta olmayacağı söylense de kaleye geçeceğini söyledi, Nobre yine benzer şekilde iyileşti ve İbrahim Toraman da derbiye hazır duruma getirildi..

Mustafa Denizli derbilerde her zaman sürpriz kadrolar çıkartmayı seven bir teknik adam.. O yüzden hangi 11 ile maça başlayacağını kestirmek güç.. Ama son haftalarda oynayan oyunculara bakarak tahmini bir kadro yazacak olursak, kalede Rüştü oynayacaktır.. Geri dörtlünün sağında İbrahim Kaş, solunda İbrahim Üzülmez, defansın ortasında Sivok-Ferrari ikilisi.. Hemen önlerindeki üçlü Toraman-Ernst-Fink, orta sahanın sağında Holosko, solunda bence bu maçta İsmail Köybaşı tercihi yapacaktır Denizli.. İleri uçta da Bobo..

Beşiktaş’ın öncelikli hedefi taraftar desteği ile son haftalarda sahasında oyuna hızlı başlayan Fenerbahçe’nin önce durdurulması sonrasında ise oyuna girecek oyuncularla gol bularak skor avantajının sağlanması olacaktır.. Oyunun ilerleyen dakikalarında Tello, Serdar Özkan ve Nobre oyuna sokulabilir.. Bir başka alternatif de son zamanlarda sık sık ilk 11 şansı bulan Uğur İnceman.. Eğer ilk dakikalarda bireysel hatalar yapılmaz ise Beşiktaş’ın bu kadro yapısıyla defansı sağlama alacağını söylemek mümkün.. Ancak duran toplarda zaaf yaşadıkları ve duran toplara dikkat etmezlerse böylesine defansif bir takım ile de gol yiyebileceklerini söylemek gerek..

Fenerbahçe’ye gelecek olursak.. Hafta içi oynanan kupa maçında neredeyse as kadro ile çıktı Daum.. Futbolcuların bay geçilen haftada formlarını kaybetmemeleri için güzel bir düşünce idi.. Sakatlığı geçen Guiza bu maçta Gökhan Ünal’ın yerine forma giyecektir.. Yine Gökhan Gönül de ameliyat olmadan önce son maçına çıkacaktır diye tahmin ediyorum.. Eğer Bilica’nın sakatlığı geçmez ise Daum Bekir’e şans verecektir.. Derbi maça Fenerbahçe artık herkesin ezberlediği 11 ile başlayacaktır.. Kalede Volkan, geri dörtlüde Gökhan-Lugano-Bilica-Santos, önlerinde Selçuk-Emre, sağ kanatta Mehmet Topuz ve sol kanatta da Özer Hurmacı.. Hücum gücü ise Alex ve önünde tek forvet olarak Guiza..

Fenerbahçe Bursaspor’un 3 puan alması sonucu maça tempolu başlayarak erken gol bulma düşüncesi ile başlayacaktır.. Şu ana kadar Kadıköy’de oynadığı maçlarda en sağlam defans hattına sahip takım ile karşılaşılacağından gol yollarında problem ortaya çıkabilir.. Eğer Guiza geriden gelen Alex,Özer ve Mehmet Topuz tarafından desteklenmez ise bu savunma arasında kaybolabilir.. En iyi yaptığı iş olan defansın arkasına sarkma konusunda sorun yaşayabilir.. O yüzden mutlaka orta saha elemanlarının oyunun içinde olup, sık sık Guiza’ya yardıma gitmeleri şart..

Bek oyuncularının bu maçta diğer maçlara oranla daha dikkatli olmaları gerekir.. Beşiktaş’ın kanatlarında oynayabilen Holosko, İsmail, Serdar ve Tello süratli adamlar.. Boş alan bulduklarında etkili olabilen isimler.. Bek oyuncuları oyuna katılırken bu isimlere dikkat etmeliler.. Beşiktaş kontrataklar ile gol arayacağından en büyük beklentisi de bu oyuncuların hücuma çıktıklarında boşaltacakları alanlardan gerçekleştirecekleri ataklar.. Aynı zamanda forvette de boş alanları seven Bobo’nun oynayacağını unutmamak gerekir.. Gökhan ve Santos’tan birisi ileri çıktığında diğeri mutlaka defansta kalmalıdır.. Böylece Beşiktaş’ın en büyük kozunu engellemiş olurlar.. Eğer Lugano ve özellikle de Bilica bu hızlı isimlerle birebir yakalanırlarsa tehlikeli pozisyonlar verilebilir..

Bu maçın kilit ismi Fenerbahçe adına bence Emre Belözoğlu’dur.. Orta saha mücadelesi şeklinde geçmesini beklediğim maçta ileride başlatacağı şok pres ve kapacağı toplarla Beşiktaş’ın hata yapma olasılığını arttırabilecek olan isimdir.. İleride O’nun önderliğinde yapılacak olan baskılar sonucu orta saha ve defans adamlarına hata yaptırma şansı oldukça yüksek Fenerbahçe’nin.. Böyle durumlarda Guiza, Mehmet Topuz, Selçuk Şahin ve Özer Hurmacı da baskıya katılarak Emre’ye destek olabilir.. Alex de arkasında böyle baskı kurularak kapılan topları en iyi değerlendirebilen isim olduğu için Türkiye’de, Fenerbahçe avantaj sağlayabilir..

Fenerbahçe’den de hatırlayacağımız Rüştü’yü bu maçta mağlup edebilmek için Mehmet Topuz’un sık sık uzaktan şut denemesi gerekir.. Rüştü bire birlerde iyi bir kaleci olsa da uzaktan vuruşlarda problem yaşadığı kesin.. Aynı zamanlarda yan top zaafı olan Rüştü ve Beşiktaş savunmasının hata yapması için Gökhan ve Santos’un bindirmelerinde yapacakları ortaların isabet oranı da bu maçın sonucunu etkileyecek bir başka faktördür.. Özer Hurmacı ve Mehmet Topuz’un içe doğru oynayarak bek oyuncularına alan boşalttıkları anlarda bu oyuncuların kişisel becerileri skorun değişmesinde önemli bir rol oynayabilir diye düşünüyorum..

Belki de bu sezonun en önemli maçına çıkacak olan Fenerbahçe’de tribünler bu derbide de dolacaktır.. Stada gelenlerin de bu maçın öneminin bilincinde olup, takımdaki tüm oyunculara ayrım yapmaksızın destek olmaları şarttır.. Maçta Fenerbahçe’nin 1-0 kazanması bile büyük avantaj sağlayacak ve belki de önümüzdeki hafta Fenerbahçe’ye liderliği getirecektir.. Bu yüzden golün erken gelmemesi ile telaşa kapılıp da protesto etmek takıma büyük zarar verir.. Bu maç Fenerbahçe için değil ama Beşiktaş için son şanstır.. Beşiktaş bu maçı kazanamadığı halde şampiyonluk yarışının dışında kalacaktır.. Taraftar top rakip takım ayağındayken yapacağı ıslık ve yuhalamalarla Emre önderliğinde yapılacak prese çok büyük katkı sağlayacaktır.. Fenerbahçe bu maçı kazanacaksa en büyük katkı da şüphesiz taraftardan gelecektir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder