12 Nisan 2010 Pazartesi

Gökhan Gönül'ün yokluğunda yeni alternatifler..

Fenerbahçe resmi sitesi Kayserispor maçında sakatlanan Gökhan Gönül’ün Beşiktaş maçında oynadıktan sonra ameliyat olacağını ve sezonun kapatacağını duyurdu geçtiğimiz günlerde.. Yani sezonun geri kalan 4 maçında ve Türkiye Kupası finaline çıkıldığı takdirde final maçında Gökhan Gönül sahada olamayacak.. Bu durumda mevcut kadro içerisinden bir alternatif yaratmak gerekiyor.. Bunun için birden çok seçenek mevcut.. Önce bunları sayalım ve sonrasında hangisinin kendimce daha doğu olacağını açıklamaya çalışayım..

1- Gökhan Gönül’ün yerine genç takımdan Okan Alkan’ın kadroda yer bulması.. Bu seçenek bana göre Okan her ne kadar anlatıldığı gibi yetenekli de olsa O’nu daha ortaya çıkmadan bitirir.. Kendisi genç yaşının da verdiği etki ile sezonun geri kalan maçlarındaki stresi kaldıramaz.. Yapacağı bir hata ya da hatalar hem sezonun, hem de kendisinin kaybedilmesine neden olabilir..

2- Gökhan’ın yerine daha önce kendisinin yedeği olan Önder Turacı’nın oynaması.. Önder Turacı, Zico döneminde Gökhan Gönül oynayıncaya kadar bu kadronun sağ beki olarak görev yapıyordu.. Top tekniği çok kötü sayılmasa da hucüma katkıları sınırlıdır.. Ama defansif görevlerinde başarılı bir oyuncudur özellikle sağ bek olarak görev aldığı maçlarda.. Ama sezonun geri kalan bölümünde bir çok maçta skor sıkıntısı çekilebileceği ve bu yüzden kanat akınlarının önemi artacağı için skora da etki etmesi şart gözüküyor..

3- Gökhan Gönül’ün yerine bu sene transfer edilen ve asıl mevkisi stoper olan Bekir’in oynaması.. Önder ile benzer özellikleri olan bir oyuncu Bekir.. Ama tekniği Önder kadar iyi değil.. Ancak savunma özellikleri Önder’e göre çok üst düzeyde.. Stoper oynadığı maçlarda iyi maçlar çıkardı.. Ama sağ kanatta oynadığı maçlarda aksadığı da görüldü.. O da Önder gibi hücuma yeteri kadar destek veremiyor ve ileri çıktığında ortaları çok verimli olmuyor..

4- Gökhan Gönül’ün yerine Daum’un her yerde joker olarak kullandığı Deniz Barış’ın oynaması.. Hatırlayanlarınız olacaktır, Daum’un ilk döneminde Deniz sağ bek olarak oynuyordu bir aralar.. O dönem Fenerbahçe seri galibiyetler alıyor ve Deniz de bunda ileri çıkışları ile katkı sağlıyordu.. Şimdi sağ bekin sakatlanması ile tekrar Daum Deniz’i o bölgeye çekebilir.. Deniz hem savunma özellikleri iyi bir oyuncu, hem ileri geri çalışmayı seven bir oyuncu, hem de çıktığında topları elinden geldiğince iyi kullanan bir oyuncu.. Bence Daum kendisine şans tanırsa yine başarılı olur.. Lille ile Kadıköy’de oynadığımı maçta sol bek olarak ne kadar iyi bir performans gösterdiği de unutulmamalı..

5- Gökhan Gönül’ün yerine Mehmet Topuz’un sağ beke çekilmesi ve önünde Deivid’e şans verilmesi.. Bu durumda sağ bek olarak sıkıntımız dinecektir ancak Emre’ye en büyük yardımlardan birini yapan Mehmet Topuz’un orta sahadan alınıp da defansa çekilmesi bizim orta sahadaki hakimiyetimize zarar verebilir.. Ofansif olarak daha güçlü olsak da orta sahadaki pres gücümüz düşecektir.. Ancak iyi bir alternatif olarak duruyor..

6- Gökhan Gönül’ün yerine Mehmet Topuz’un oynaması.. Bu durumda Mehmet’in önünde Özer, sol tarafta da Vederson kullanılabilir.. Bu şekilde orta sahadaki pres gücümüzü Deivid’in olduğunu varsaydığımız kadroya göre daha az kaybetmiş oluruz.. Vederson ile Santos, Özer ile de Mehmet kanatları iyi kullanabilirler ancak ofansif olarak Vederson Mehmet Topuz’un verdiği katkıyı ne kadar karşılar orası soru işareti olarak kalıyor..

Bence Deniz’in görev yapması uygun olarak duruyor.. İlk seçenek olarak Deniz’i düşünürdüm.. Hem tecrübesi, hem stresi kaldırabilmesi, hem de defansif ve ofansif anlamda katkı sağlayabileceğini düşünmem O’nu ön plana çıkartıyor.. İkinci seçenek olarak ise Vederson’un olduğu kadronun sahaya çıkması daha çok aklıma yatıyor.. Bu şekilde de takımın orta sahadaki hakimiyetinin devam edeceğine inanıyorum.. Sonrasında ise gol aradığımız dakikalarda Deivid’in önde Mehmet’in arkada oynayacağı kadro işimize gelir diye düşünüyorum.. Kararı elbette Daum verecektir.. Umarım Daum’un vereceği karar şampiyonluğun anahtarı olur..

9 yorum:

  1. bence 5 ve 6. seçenek daha mantıklı.mehmetin sağ beke çekilmesi daha akıllıca olur eğer mehmetin defansif yönünde problem yoksa.pres zaafı olma ihtimalinden bahseetmişsin ama ben öyle düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  2. ben Bekir'in oynamasını daha doğru buluyorum öyle bi durumda..Bir ara hatırlamıyorum hangileri ama 2 maç ard arda bek olarak oynamıştı ve sanki üst üste şans bulsa üstüne koyarak gidecek gibiydi..

    YanıtlaSil
  3. azapaza ben de 5. ve 6. seçenekler daha ofansif oldukları için olumlu bakıyorum.. Ancak son haftalardaki maçlar zorluk derecesi yüksek maçlar aynı zamanda.. Orta sahada mutlak hakimiyet kuramazsak karambollerden bir şeyler çıkartmak için dua eder duruma geliriz.. Ancak sahada mutlak hakimiyeti kurduktan sonra, gol ararken bu sistemler bence işe yarar.. Özellikle maçların ikinci yarılarında..

    Mule, Bekir'in asıl mevkisi stoper olduğundan dolayı bence sağ bek olarak sırıtıyor.. Maçta var gücü ile bir şeyler vermek istiyor ama bindirme yaptığında bazen yerini kaybediyor, bazen ortası tribünlere gidiyor, bazen de verkaç olayını yapamayınca kontra atak yiyoruz.. Ben Bekir yerine Deniz'in orada daha olumlu katkı vereceği görüşündeyim..

    YanıtlaSil
  4. Önder ne durumda bilmiyoruz. ama eğer form durumu itibariyle ciddi bir sıkıntısı yoksa düşünülmeden konulmalı. Topuz filan deyip de de işleyen orta saha kurgusunu bozmamalı.Ayrıca deniz'in ilk 11 çıktığı herhangi bir maç kazandık mı son dönemde?

    YanıtlaSil
  5. turkuaz0707, seninle orta sahanın bozulmaması konusunda hem fikiriz.. İşleyen düzeni bozmak takıma zarar verebilir.. O yüzden tek bir oyuncu değişikliği iyi olur gibi..

    Önder'in durumu belirsiz.. Uzun süredir de oynamıyor, hatta ilk 18'de bile yok.. Deniz konusuna gelince.. Öyle bir izlenim oluşturuluyor ki sanki Deniz oynadı diye takım yenildi.. Deniz'in oynadığı bir dönemde kazanamamanın Deniz ile ilgisi yok.. Şubat ayı sakatlıklarla ve formsuzluklarla geçti.. Taraftara bir günah keçisi lazımdı ve Deniz ile Selçuk her zamanki gibi bu görevi üstlendi.. Ama Selçuk golü atınca cimbom maçında kefeni yırttı.. Deniz kendisini ıslıklayanlara cevabı takımda en son oynayacağı mevkide oynarken golünü atarak verdi ama bu kez de Fırat Aydınus engelledi..

    YanıtlaSil
  6. Corpse, yanlış anlama olmasın ben deniz kötü topçudur demedim. Ama oynadığı maçlarda (ki manisa maçı hariç bir çoğunda başarılı da oynadı aslında) kazanmak kısmet olmadı da ondan. Böyle topçular var. Onlar oynadımı takımlarının kısmeti kesiliyor. bu sene bjk'den nihat da öyle...

    YanıtlaSil
  7. Anladım turkuaz0707 ama ben inanman böyle şeylere.. :) Deniz'in başarılı bir oyuncu olduğuna inanıyorum ve görev verildiğinde her zaman mücadele ettiğine şahit oldum.. Şimdi de maç başlayacak ve stoper olarak Deniz, bek olarak Bekir gözüküyor.. Keşke Daum Deniz'i sağ beke koyup da stoperde Bekir'i denese..

    YanıtlaSil
  8. Cengizhan peki Mehmet Topuz'un yokluğunu kimle doldurabilir Daum bu durumda?

    YanıtlaSil