14 Mayıs 2010 Cuma

Maç Öncesi: Fenerbahçe - Trabzonspor

Sezonun son maçına gelindi.. Bütün bir yıl boyunca yapılan çalışmaların, verilen emeklerin karşılığının alınması gereken bir maç.. Çekilen sıkıntıların, gösterilen çabanın, harcanan imkanların değer bulması gereken maç.. Ölüm kalım maçı denilen cinsten bir maç.. Var olma mücadelesi, özverilerin taçlandırılması gereken maç.. Son doksan dakika.. Bundan da ötesi yok..

Fenerbahçe bu sezonun en önemli maçına çıkıyor.. Rakip kupada finalde kaybedilen Trabzonspor.. Rakip 11 gün önce 3-1 gibi bir skor ile kaybedilen Trabzonspor.. Rakip seneler öncesinin intikamı ile yanıp tutuşan Trabzonspor.. Rakip bazı kesimlerce başkanının son lig maçı sonrasında bir kameramana dalga amaçlı söylenen sözler sonrası maça asılmaz diyerek gaza getirilen Trabzonspor..

Rakip takımda Şenol Güneş’in bu maça da kupa maçı ilk 11’i ile çıkması beklenebilir.. Bence eğer sürpriz isimler olacaksa bunlardan ilki son haftada gol atan Giray olabilir.. Hocası kendisine attığı golden ötürü jest yapıp sağ beke kendisini koyabilir.. Böylece Serkan Balcı’nın da enerjisini orta sahada kullanabilir.. 2. sürpriz isim genelde büyük takımlarla deplasmanlarda oynadıkları maçlarda kullandığı Ceyhun.. Orta sahada fizik gücünden yararlanabilir.. 3. sürpriz isim ise son maçta sahalara dönen ve attığı paslarla sakatlığını atlattığını kanıtlayan Yatara olabilir..

Kupa maçında oynanan oyunu gördüğümüzde Trabzonspor ayağına top verilirse oynayabilen bir takım.. Sezonun 2. yarısında Şenol Güneş’in de katkısı ile ayağa top oynuyorlar.. Orta sahada görev alan isimler ayaklarında top olduğunda etkili olabilen isimler.. Ancak topsuz oyunda ekstra işler yapan isimler de yok kadrolarında.. Alan savunması yapıp, top kapıldığında da ayağa paslarla rakibin üzerine gidiyorlar.. Defansta Song-Egemen ikilisi sert savunma yapıyorlar ve rakip forvetleri etkisiz hale getirebiliyorlar.. Sağ ve sol bek olarak görev yapan Serkan Balcı ve Cale de hücumlarda savunmadan atağa destek veriyorlar.. Umut ise ileride yaptığı pres ile rakibin defanstan kontrollü çıkmasına engel oluyor.. Orta sahada Alanzinho,Engin ve de Colman teknik olarak üst düzey oyuncular.. Umut’u besliyorlar ama topsuz oyunda savunma açısından zaafları olduğunu söyleyebiliriz.. İlk maçta Alanzinho çok tehlikeli olmuştu.. Orta sahada geniş boşluklar bulmuş ve bu boşlukları çok iyi kullanmıştı..

Gelelim Fenerbahçe’ye.. Bu maçta rakibini oynatmaması gerekli Fenerbahçe’nin.. Topu mümkün olduğunca ayağında tutmalı ev sahibi takım.. Kupa maçında yaptığı gibi rakibin oynamasına izin verilmemeli.. İleriden Guiza ile başlayan, orta sahada Mehmet,Emre,Selçuk ve Özer ile de devam eden bir pres gücü olmalı.. Daha ilk dakikadan rakibe bu maçı biz çok daha fazla istiyoruz mesajı verilmeli.. Rakip kendi sahasından çıkartılmamalı.. Bunun için de yeri geldiğinde Gökhan ve Santos (Vederson) da bu prese dahil olmalı..

Bu maçta duran toplar oldukça önemli.. Fenerbahçe de duran toplarda etkili bir takım Trabzonspor da.. Alex’in bu maçta mutlaka rahat oynaması sağlanmalı.. Bunun için de Özer ve Emre diğer maçlara göre daha fazla sorumluluk almalı.. Alex’in oyun kurmadaki görevini paylaşmalı ve Alex’i daha ileriye taşımalı bu ikili.. Kupa maçında akıl dolu bir gol atmıştı Alex.. Aynı şekilde bu maçta da en büyük silah olarak kendisi gözüküyor.. Gerek kullanacağı serbest vuruş ve kornerlerle gerekse rakip savunmanın arkasına atacağı ara paslarla.. Guiza’nın da bu maça hayatının en önemli maçı gibi görmesi gerekli.. Eğer ilk geldiğinde rakip savunmalara uyguladığı presi uygulayabilirse arkadan gelen arkadaşlarını oldukça rahatlatacaktır..

Maçın hakemi Yunus Yıldırım.. Kendisi sertliğe prim tanıyan, kolay kolay penaltı çalmayan ve mecbur kalmadıkça da kartlarını kullanmayan bir hakem.. Bu maçta Fenerbahçe’li oyunculara yapılabilecek faulleri diğer hakemler rahat çalabilecekken, kendisi bir çok pozisyonu devam ettirebilir.. Böyle bir durumda sarı lacivertli oyuncuların aynı şekilde hırslı ve arzulu olması gereklidir.. En az rakip kadar toplara müdahale edip, en az onlar kadar rakibi ısırmalıdır..

Bu maç Mehmet Topuz ve Özer’in maça katkıları oldukça önemlidir.. Rakip Alex ve Guiza’ya önlem alırken, bu isimler daha rahat oynama imkanına sahip olabilirler.. Daha önce şampiyonluk yaşamamış bu isimlerin baskıyı kaldırabilmeleri oldukça önemli.. İkisi de geldikleri takımlarda lider oyunculardı.. Fenerbahçe’de ise takım oyuncusu görüntüsündeler.. Bu maçta takım oyununun yanı sıra liderlik görevlerini de hatırlamaları gerek.. Orta saha hakimiyetinin çok önemli olduğu bu maçta, rakibe karşı üstünlük kurmada ikisinin katkısı ibreyi Fenerbahçe’ye doğru yöneltecektir..

Maç dolu tribünler önünde oynanacak.. 12 numaraya en çok görev düşecek maç.. Bu maçta rakip takım topa sahip olduğunda stadın ıslıklar ve uğultularla yıkılması gerekir.. Rakip topla oynatılmamalı.. Bir an önce takımla birlikte tribünler de rakibin üzerine çökmeli.. Rakip topa sahipken tezahürat yapmanın bir anlamı olmaz bu maçta.. Rakibi mutlaka sindirmeli tribünler.. Oradan çıkamayacakları izlenimini her saniye vermeliler.. Böyle bir maçta golün gelmesi gecikebilir.. Tribünlerin sabırlı olup, maçın son dakikası bile olsa takımını desteklemesi şart.. Bu maçta oyuncular için taraftarın arkalarında olduğunu bilmek de çok önemli.. Bu açıdan kendi oyuncusuna asla olumsuz bir tepki gösterilmemeli.. Herkese destek olunup, sahada olanlar yüreklendirilmeli.. Bu maçı Fenerbahçe taraftarı ile 12 kişi oynamalı ve sonunda hak ettiği kupayı kaldırmalı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder