5 Mayıs 2010 Çarşamba

Maç Öncesi: Fenerbahçe - Trabzonspor

Fenerbahçe bu sene bir kez daha kupa finaline yükselmeyi başardı.. Daha önceki senelerde de bu başarıya ulaşmış ancak kupa bir türlü alınamamıştı.. Bunda şans faktörü, hakem faktörü, kiisel beceriksizlikler ya da antrenör hataları olmuştur.. Ama uzun bir süredir kupa Fenerbahçe’nin müzesine konulamamıştır..

Aslında kupanın önemi de Fenerbahçe ismi sayesinde artmıştır.. Avrupa kupalarına katılma dışında( Ki zaten kupa finaline çıkan çoğu takım Avrupa Kupalarını garantilemiş oluyor ) çok da bir anlamı olmayan bu kupa, anti-Fenerbahçe oluşumu için koz olarak kullanılmıştır.. Kendi tuttukları takımlar ile sevinemeyen ve de onların başarısızlıklarını örtme adına kullanılan bir araçtır.. Mesela Beşiktaş senelerdir kötü yönetiliyorken bu kupa sayesinde yönetimi taraftarlarını bir güzel uyutabilmiştir..

Bugün rakip Trabzonspor.. Bana göre ikinci yarının en iyi futbol oynayan ilk 3 takımından bir tanesi.. Şenol Güneş’in gelmesi ile bir çıkış yakaladılar ve kupa finaline yaklaşana kadar da seri galibiyetler aldılar.. 2010 senesinde uzun süre de yenilgi yüzü görmediler.. Takım oyununun yanında Alanzinho ve Colman gibi usta isimlerin de katkısı ile güzel sonuçlar aldı..

Ligde Fenerbahçe’nin oynayacağı rakipler ile bir hafta öncesi oynadıklarından dolayı Trabzonspor’u bu sene bir çok maçta izleme fırsatım oldu.. O yüzden rakip hakkında detaylıca bilgiye erişebildik.. Ama sunumlarım nedeni ile ayrıntılı bir analiz yapma şansı bulamadım.. Kısaca değineyim yine de..

Kalede Onur bence Volkan ile birlikte uzun yıllar Milli Takım kalesini korur.. Uzun süredir bu kadar iyi bir Türk kaleci çıkmamıştı.. refleksleri olsun, bire birde olsun, yan toplarda olsun bence çok başarılı bir kaleci.. Sağ bekte bizim yakından tanıdığımız Serkan Balcı, sol bek olarak ise Cale oynuyor.. Stoperler Song,Giray ve Egemen değişmeli olarak oynuyor.. Orta sahada Selçuk banko isim.. O’nun bu maç öncesi sakatlığı konuşuluyor.. Eğer oynamaz ise Ceyhun banko olarak görev yapar.. Oynarsa da Ceyhun ile birlikte çift ön libero oynamaları sürpriz olmaz.. Colman ise Selçuk’un önünde, zaman zaman da sol kanada yakın oynuyor.. O eğer ortada oynar ise sol kanatta Engin’i görebiliriz.. Türkiye’deki en çirkef oyuncuların başındadır kendisi de.. Sağ tarafta ise yine bizlerin yakından tanıdığı Burak Yılmaz.. Forvetin arkasında Alanzinho ve tek forvet olarak da Umut.. Umut bir çok kişiye göre kazmanın önde gideni ama Lugano’nun da dediği gibi Türkiye’de stoperleri en çok zorlayan forvetlerden bir tanesi.. İleride yaptığı hücum pres ile gerideki arkadaşlarına büyük avantaj sağlıyor.. Alanzinho da hızı ile O’nun boşalttığı alanlarda etkili oluyor..

Gelelim Fenerbahçe’ye.. Bu maçta da ileride baskı kurularak başlanması gerekli.. Tabii bunu yaparken bek oyuncular Gökhan ve Vederson asla defanstan başıboş çıkmamalı.. Alanzinho ve Umut gibi iki hızlı isim her zaman kontra ataklar ile tehlikeli olabilecek isimler.. Bu maçta Guiza rakip defansın üzerinde yoğun baskı oluşturmalı.. Trabzonspor’da defans oynayan oyunculardan Cale dışında topu olumlu kullanabilen oyuncu yok diyebiliriz.. Bilica da topla çıkışlarda çok dikkatli olmalı.. Umut yaptığı pres ile başa bela olabilir bu durumda.. Fenerbahçe bu maçta mutlaka defansı oturtmalı, ondan sonra orta sahası ile pres yapmalıdır.. Ben Selçuk’un da her ihtimale karşın ataklara daha seyrek katılması gerektiğini düşünüyorum.. Alex bu maçta bol bol topla buluşturulmalıdır.. Kendisinin yaratacağı tehlikeler Fenerbahçe için en büyük koz olacaktır..

Yazının başında dediğim gibi bu kupanın alınması anti-Fenerbahçe oluşumundakilerin ellerindeki en büyük kozu almak demektir.. Gerçi bu kesim yine konuşmaya bir şeyler bulacaktır ama en azından senelerdir ısıtıp ısıtıp öne sürdükleri bir şey ellerinden alınmış olacaktır.. Kendilerinin de bu anlamsız kupanın bir şey ifade etmediğini anlamaları için güzel bir fırsat.. Fenerbahçe bu kupayı kazandıktan sonra bu kupaya belki de her takım yedek ağırlıklı kadrolar ile çıkacaktır.. Bunun dışında da bana göre kupanın çok da bir önemi yoktur..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder