16 Ağustos 2010 Pazartesi

Fenerbahçe 4-0 Antalyaspor


Sezon öncesi oynanan maçlara bakıldığında zor bir maç olmasını bekliyordum Fenerbahçe adına.. Taraftarın da olmaması maçı biraz daha zorlu kılar diye düşünüyordum.. Bir de şu zamana kadar olan maçlarda verilen pozisyonlar, takımın dirençsiz ve hazır olmayan görüntüsü eklenince, maçın ikinci yarıda kaderinin çizileceğini düşünüyordum..

Maç öncesi Dia’nın sakatlanmış olması ve oynayamaması dezavantaj değil de avantaj getirdi Fenerbahçe adına.. O’nun yerine görev alan ve de sakatlıktan yeni çıkan Mehmet Topuz daha önceki maçlara oranla takımın çehresinde önemli bir değişikliğe sebep oldu.. Daha önce Dia(Kazım)-Stoch-Alex üçlüsü sahada olduğunda defansif açıdan son derece zayıf görüntü vermişti Fenerbahçe.. Bu maçta ise Topuz’un geriye gelerek orta sahada Baroni ve Emre’ye destek vermesi ile takım direnç kazandı.. Alex bazen sağ kanadı kapattı maç içinde ve Mehmet de ortayı üçledi.. Bu sayede hem daha az boş olan bırakıldı rakibe hem de ayağa daha fazla top yapılabildi..

Bir diğer önemli faktör ise Lugano’nun dönüşü idi.. Lugano ile birlikte defansta yapılan saçma sapan hataların da minimuma indiğini gördük.. Sezon öncesi hazırlık maçlarında ne yaptığını bilmeyen defans Lugano’nun dönüşü ile toparlamış gözüktü.. Tabii bunda sağ bekte sakatlığını atlatan Gökhan Gönül’ün oynamasının da payı büyük.. Kademe anlayışı ile defansa sınıf atlatıyor.. Ayrıca ileri çıktığında kanat oyuncusu olan Mehmet’i içeri iterek bir kişi fazla hücum etmemize vesile oluyor.. Umarım artık sakatlık yaşamaz ve sağ bek olarak yine Bekir ve Önder kumarları denenmez..

Stoch’un gelmesine en çok sevinenlerden birisi de Alex’tir şüphesiz.. Üzerindeki yükün hafiflemesinin yanı sıra sahada kendisini anlayan bir kişinin daha olması performansını daha da arttıracak gibi duruyor.. Stoch kanat oyuncusu olmasına rağmen sık sık içeri kat ederek oynuyor ve defansın dengesini bozuyor.. Bu pozisyonlarda kaptan ile yaptığı verkaçlar sayesinde de pozisyonlar yaratılmasına yardımcı oluyor.. Senelerdir özlenen kanat oyuncusu olduğunu her maç bir kez daha gösteriyor..

Semih ise bitkin, bezgin ve güçsüz görüntüsünden farklı bir imaj çizdi bu maçta.. Açıkçası kendisinde ümidi kesmiştim geçen seneki maçlarını gördükten sonra.. Ayakta duracak hali yoktu ve her pozisyonda hakemden bir şeyler uman bir görüntüsü vardı.. Ancak bu maçta daha diri gözüktü.. Bitiricilik özelliğini kullandı ve 2 gol buldu.. Ama 2 golden daha değerlisi arkadan gelen kaptana verdiği gol pası idi.. Böyle devam ederse ilk 18’de mutlaka yer bulacaktır kendine.. Ama Niang transferi sonrası ilk 11’de görev alabilmesini zor görüyorum.. Belki içerideki bazı maçlarda çift forvet olarak görebiliriz Niang ile birlikte..

Rakip takımın defans ve orta sahasının yeni gelen oyunculardan kurulduğunu ve henüz hazırlık aşamasında olduklarını da göz ardı etmemek gerek.. Rakip daha maç başladığında topa sahip olamayarak bu sonucun geleceğini göstermişti.. Ama yine de takımın orta sahadaki pas trafiğini de görmemek haksızlık olur.. Baroni birçok kişi tarafından beğenilmese de orada çok faydalı işler yapıyor.. Ayağında topu eveleyip gevelemeden anında yanındaki veya önündeki arkadaşına aktarıyor ve rakibin pres yapmasına dahi olanak vermiyor.. Bu çıkışlar da rakibin direncinin kırılmasında önemli rol oynuyor.. Ayrıca en çok eleştirildiği konulardan birisi de yere yatmaması imiş.. Yahu yere yatan oyuncudan ne zevk alır futbolseverler anlamış değilim.. Eğer topu ayakta iken kazanabiliyorsan yere yatmaya ne gerek var.. Dün maçın en çok top çalan oyuncusu idi Baroni istatistiki olarak.. Her ne kadar beğenilmese de maçta orta sahada üstünlüğün kurulmasında en önemli faktörlerden biriydi kendisi..

Bu maçtan çıkarılacak derslere gelecek olursak.. Bence Aykut Kocaman Mehmet Topuz’a mutlaka ilk 11’de görev vermeli.. Eğer sağlamsa Mehmet sağ kanatta oynamalı ve böylece orta sahayı gerektiğinde üçleyerek direnç kazandırmalı.. Bunun için de Dia şimdilik ek kuvvet olarak kullanılmalı.. Eğer Alex-Stoch ve Dia aynı anda sahada olursa güçlü rakipler karşısında orta saha çok fazla açık verebilecektir.. Dia ile Özer kanatların alternatifi olarak her zaman yedekte bulundurulmalıdır.. Bu isimler Alex-Stoch ve de Mehmet Topuz ile rotasyona sokulduğunda oldukça güçlü bir ofansif hat yakalanacağa benziyor.. Aykut Kocaman bu maçta yine Alex’i Caner ile değiştirdi ve yine Galatasaray ile oynanan maçta olduğu gibi takım ileri çıkışlarda ve topa sahip olmada problemler yaşadı.. Stoch kanat olarak çok iyi bir isim ama Alex’iin bölgesinde oynadığında verimi düşüyor.. Eğer Alex sahada yok ise Özer olmalıdır.. Böylece top Fenerbahçe’de daha fazla kalır ve rakip kolay kolay yüklenemez..

Bu takıma Niang’ın da katılacağı hesap edildiğinde geleceğe umutla bakabilmek için bir ışığın parladığını söyleyebiliriz dün gece.. Oyuncuların istekli ve çalışkan yapısı, daha önceki rahat oyunları yerine daha ciddi bir şekilde sahada duruşları ve orta sahanın biraz daha kalabalıklaşması dün sahaya yansıyan güzelliklerdi.. Bakalım aynı oyun Paok ve Trabzonspor deplasmanlarında da sergilenebilecek mi? Bunu da zaman gösterecek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder